• Ta kontakt:
  • (+47) 958 37 607
  • reidun(at)rocksportbooking.com

Juleturnèen er i gang

Etter fjorårets vellykkede kirketurne inviterer Trine Rein nok en gang sin venninne, kollega og operasanger Eli Kristin Hanssveen som gjesteartist på julekonsertene hun enkelt og greit har kalt Julegaven. Her fortsetter også det flotte samarbeidet med flyselskapet Mission Aviation Fellowship, som flyr hjelpesendinger med hjelp ut til steder det er umulig å nå frem til på andre måte, og det kommer vi tilbake til.
Julegaven skal i år besøke 32 kirker rundt på Østlandet, med en fin kombinasjon av tradisjonelle julesanger ispedd en passe dose med klassiske verker. Vi har truffet jentene under oppkjøringen til det som for oss virker som det rene maratonløpet, men hvis vi tolker dem rett er det faktisk i innspurten før premièren at det kjennes som en maraton.

Trine Rein er mest kjent for melodiøse poplåter og en kraftfull stemme, så vi lurer på hva folk kan i forvente når de besøker en av kirkene hun skal innom med Julegaven i år.
«Jeg ønsker å gi publikum en god blanding av høytidsstemning med de kjente, kjære og obligatoriske julesangene sammen med et innhold av både humor, glede og åndelig påfyll” sier Trine ettertenksomt. Med selveste operasanger Eli Kristin Hanssveen på laget blir det selvsagt også noe klassisk, men akkurat når det gjelder Eli Kristin er hun en sanger som behersker det aller meste ved siden av klassisk. “Når publikum forlater kirken etter konserten vår håper jeg de har fått noe de kan ta med seg videre i hjerte og sjel” fortsetter Trine.

Dere besøker så mange som 32 kirker i løpet av førjulstiden. Føler du at det kan oppleves som masseproduksjon? Det er egentlig et veldig godt spørsmål. Trine mener konsertene blir unike, ingen er like selv om de gjennomfører det samme repertoaret i hver eneste kirke.
Vi har nok mye å takke publikum for her som gir oss ny inspirasjon for hver konsert. Ikke minst er det viktig for meg å få ut budskapet skikkelig til alle som kommer til kirkene, sier hun.
Budskapet på turneen er kirkens eget budskap, juleevangeliet, og den vanvittig mektige kjærligheten som Trine selv var så heldig å få oppleve for mange år siden. Det er nettopp denne kjærligheten med stor K som danner selve fundamentet for hele Julegaven-konseptet. Det er viktig for meg å fortelle så mange som mulig om denne kjærligheten, at den finnes, og at den er for alle, hele året. Det er dette som er selve Julegaven slik jeg ser det, sier Trine
I forbindelse med årets turnè gir Trine og Eli Kristin ut en helt ny CD. Det er ofte at publikum spør om hvilken CD låtene ligger på som er fremført under konserten, og det er ikke alltid de er innspilt på noen CD. I år har vi laget en live-CD av Julegaven fra i fjor som inneholder nettopp mange av de sangene vi fremfører live i kirken. Det blir en eksklusiv og forseggjort CD som kun vil være tilgjengelig på julekonsertene våre inntil videre. Den skal nemlig ikke utgis digitalt, kun fysisk. 10% av overskuddet til denne CDen går til MAF Norge som vi samarbeider med for andre år på rad. Så det er mange grunner til å både komme på konserten, og få med seg CDen, sier Trine stolt
Vi lurer da på hvem MAF Norge er? MAF Norge er en forkortelse på hjelpeorganisasjonen Mission Aviation Fellowship som er med oss som crew på juleturnéen, svarer Trine.
MAF er verdens mest originale flyselskap som opererer i land hvor infrastrukturen er dårlig eller mangler helt. De flyr hjelpesendinger i form av medisiner, helsepersonell, mat eller annet nødvendig utstyr ut til steder det er umulig å nå frem til med bil eller til fots på samme tid. Mange av de store, kjente hjelpeorganisasjonene er helt avhengige av bistanden MAF tilbyr for å kunne gjennomføre sitt hjelpearbeid. Derfor støtter Trine MAF ved å gi dem midler til drivstoff til flyene. Vi fyller jerrykanner for å sponse flyvninger inn og ut av katastrofeområder omkring i verden, sier hun ivrig. Og dette er en win-win situasjon for begge. Trine sier hun er helt avhengig av hjelpen som MAF Norge tilbyr i form av tilrettelegging av turnéen både i forkant og under gjennomføringen. Samtidig kan hun fortelle publikum om arbeidet de står for i land som trenger akutt hjelp, og dermed gi folk en sjanse til å gi det som kanskje blir årets viktigste julegave – nemlig å støtte MAF.
Hvordan traff du Eli Kristin Hanssveen? Her må vi vel egentlig skylde litt på NRK og programserien Stjernekamp, svarer Trine. Begge vært med som deltagere i Stjernekamp, Eli Kristin i 2013, og Trine i 2015. Jeg fulgte med litt under Eli Kristins deltagelse, og lot meg imponere stort. For en artist hun er, for en sanger, og for en teknikk! Da det ble min tur forsto jeg tidlig at jeg var nødt til å ta noen sangtimer i god tid før vi skulle opp i opera, og da var det å kontakte Eli Kristin det mest nærliggende. Vi traff hverandre våren 2015 til min første klassiske sangtime, og det sa bare ‘klikk’. Det er sjelden man treffer en annen person man har så mye til felles med som det Eli Kristin og jeg har, sier Trine
Eli Kristin Hanssveen, er med som gjesteartist for andre år på rad. Så vi antyder til henne at hun liker å samarbeide med Trine Rein?
Livet er for kort til å samarbeide med feil mennesker. Trine gjør meg definitivt godt og hun gjør meg dermed til en bedre musiker! svarer hun. Eli Kristin sier hun ikke har gjort noe særlig julekonserter tidligere og ihvertfall ikke denne type hardtarbeidende juleturné. Men jeg liker å reise med denne gærne dama, tre på meg arbeidshanskene og gyve løs på bæring av utstyr, før vi drar på oss glitrekjolene og gir konsert. Jeg lar meg imponere hver dag av dette fantastiske mennesket! Hun er bare utrolig inspirerende. Ved siden av å være en nydelig sanger og artist er hun et engasjert medmenneske. Og så kjører hun turnébussen selv også- ler Eli Kristin. I sommer arrangerte og gjennomførte hun sin egen operafestival, Operafest Røykenvik der hun ville ha scene ute i Randsfjorden med fullt symfoniorkester og operasolister, og publikums-amfi på land til 1200 publikummere. Eli Kristins medskapere syntes det var en god idé. Og publikum syntes det var en god idé. Og ved hjelp av støttespillere og sponsorer klarte de å få i land dette store prosjektet. Jeg gleder meg til juni 2019 og 2020 allerede! ivrer Eli Kristin
Og du hviler heller ikke på dine laurbær når du nå skal i gang med 32 konserter på rad?
Næh, laurbær finnes ikke. 32 konserter med verdens herligste makker. Det finnes! Trine er en pose med den beste lakris. Jeg elsker lakris! Vi har det gøy sammen og spiller hverandre gode på scenen og privat. Og så har vi to fabelaktige musikere. Det blir så fint å få være med på denne reisen en gang til. Å få musisere med disse er en julegave i seg selv, svarer Eli Kristin.
Og Trine er gjensidig begeistret over å ha med Eli Kristin Hanssveen som gjesteartist på juleturné, for det er ikke uten grunn at hun ønsker å ha henne med for andre år på rad.
Eli Kristin er en helt unik artist, sanger og person som det bare er gøy å være sammen med. Jeg kunne egentlig ikke se for meg en ny juleturné uten Eli Kristin sammen med meg på scenen. Hvem skulle jeg da spille ball med, liksom? Og hvem skulle hjelpe meg med å sette opp PA og lys sånn som hun gjør?
Trine mener man ikke finner mange operadivaer som mestrer både pop, rock, jazz, blues og det som ellers måtte finnes av musikalske sjangere, samt bretter opp ermene og ifører seg arbeidshansker mellom konsertene for å hjelpe til med opp- og nedrigg av anlegget vi skal bruke. Eli Kristin er sjelden vare, og som venninne er hun blitt en viktig støttespiller for meg. Vi har det rett og slett kjekt sammen! ytrer Trine bestemt
Og jentene står ikke alene på scenen i kirkene. Også i år har de med seg Notoddens store sønn, Olav Torgeir Kopsland, på strenger og pedal steel. Olav har vært med hvert eneste år siden starten, og før det var han også med under gjennomføringen av forestillingen Vilt &Vakkert som gikk for fulle hus i 2010-2012. I tillegg er David Aleksander Sjølie med på gitar og keyboards, og er ny av året. Det er en flott kombinasjon av multi-musikere som kommer til å fylle kirkene med masse vakker musikk og spennende kombinasjoner.
På lyd og lys har vi med oss Lars Voldsdal, og selvsagt MAF Norge som vårt eget crew. Det er et skikkelig teamwork!
Og sjåføren?
Det er meg, svarer Trine kontant.